Walaker Hotells vakre rosehage en vakker dag i juni

Ni generasjoner med melkebart

Walaker Hotel har fulgt den samme suksessoppskriften i ni generasjoner. Og det er én ingrediens familien aldri har klart seg uten.

I en lun vik ved Lusterfjorden, omkranset av roser og epletrær, ligger kremgule Walaker Hotel. Og akkurat slik har det ligget i 376 år, helt siden 1640.

Walaker Hotell ligger i vakre omgivelser ved Lusterfjorden i Sogn og Fjordane

Walaker er Norges eldste hotell. I den lille vestlandsbygda Svolvorn har hotellet blitt drevet av samme slekt siden 1690. Ingen familie i Norge har driftet et hotell så lenge som dem.

Farfars crème de la crème

Nå er det Ole Henrik Nitter Walaker som står på den brede steintrappa og skuer utover fjorden, tunet og arven fra sine forfedre. Minnene om fortida sitter i veggene. De sitter i hvert av de 22 unike rommene, i den fornemme oldemorsstilen, i hagen som blomstrer til langt utover høsten. Og Ikke minst sitter de i ganen:

– Min far og min farfar sa alltid at råmelk fra kua er crème de la crème. Da jeg vokste opp var det H-melk for alle penga, forteller Walaker, som «innrømmer» at han nå helst nyter ekstra lett Tinemelk.

Men uansett om det går i lett eller hel, så er det en ting som er sikkert:

– I vår familie har vi alltid melkebarten på.

Melka kom med hest og kjerre

Melkebarten har blitt sittende i ni generasjoner. Før hotellet fikk melk fra TINE, kom den hvite drikken fra egne kuer og gård, og senere fra området rundt Svolvorn.

– Da kom det bønder til hest og kjerre med svære melkespann på 20 til 30 liter. Vi var nr 301 på ruta, så det må ha vært tung last. Men gjestene våre måtte selvfølgelig ha melk til «frukosten», klukker hotelldirektøren.

Og melk på Walakers frokostbord er like selvfølgelig for dagens gjester som for dem som besøkte hotellet for 200 år siden.

– Vi bruker Tinemelk i så godt som alt som bakes og lages. Vi er opptatt av at gjestene skal få kjenne på de gode, lokale vestlandssmakene, og der hjelper melka godt til, sier Walaker. Han kan denne våren friste gjestene med alt fra krydret sellerirotsuppe til sjøkreps fra Lusterfjorden.

Melkeminner er hverdagsminner

- Mine melkeminner er hverdagsminner. Det er å sitte på steintrappa tidlig om morraskvisten med et knekkebrød med brunost på, og et høyt, iskaldt glass melk. Det er kanskje ikke så utradisjonelt? undrer hotelldirektøren.

– Men fantastisk godt, det er det!

Har du noen gode melkeminner? Del dem gjerne med oss, så kan du vinne et opphold på Walaker Hotel eller et annet valgfritt Historisk Hotel. 

Del dine gode melkeminner med oss

Har du noen gode melkeminner? 

Kanskje du har en god historie som involverer melk, har tatt bilde av en artig melkebart eller har en samling av gamle melkekartonger? Vi er alltid på utkikk etter både nye og gamle melkeminner, både tekst og bilder.

Del dem med oss på Instagram med #tinemelkeminner eller last opp bildet eller historien din på denne siden.