Nyt et godt glass TINE Kulturmjølk til pausen

Kulturmelk eller kulturmjølk - hva er det?

Melk vet de fleste hva er, men hva som ligger i ordet kulturmelk/kulturmjølk kan være mer ullent.

Melkesyrebakterier gir kulturmelk en annen smak og konsistens enn vanlig melk

Melken blir homogenisert, varmebehandlet ved ekstra høy temperatur (90-95°C) og så kjølt ned til ønsket syrningstemperatur (ca 21-23 °C). Deretter tilsettes melkesyrebakterier, og syrningsprosessen, som varer i ca ett døgn, settes i gang. Det er melkesyrebakteriene som gir kulturmelken en annen smak og konsistens enn vanlig melk.

TINE Kulturmjølk finnes i to varianter

TINE leverer både hel og skummet kulturmelk. TINE Kulturmjølk har en fyldig konsistens og inneholder 3,5% fett. Den magre TINE Skumma Kulturmjølk har en lett fyldig konsitens og inneholder kun 0,4% fett.

Syrnet melk tåles ofte bedre av laktoseintolerante

Syrnet melk, som kulturmelk, tåles ofte bedre av de som har problemer med å fordøye laktose og de som har laktoseintoleranse

Kulturmjølk har lang historie i Norge

Til alle tider har folk måttet lære seg å ta vare på og utnytte de matressursene som har vært tilgjengelig for å overleve. I vårt lille land langt mot nord, med korte produktive somre og desto lengre vintre, har melk og melkeprodukter lenge hatt en spesiell plass i kostholdet.

For å utnytte beitemarkene best mulig var det vanlig å la kyrne kalve om våren. Dermed hadde man tilgang på melk sommeren gjennom og til helt utpå høsten.

Om vinteren var det lite eller ingen fersk melk å få. Da var det viktig å ha gode lagre av smør, ost og syrnet melk som kunne holde seg vinteren igjennom.

Også om sommeren var det syrnet melk man drakk. Med unntak av en liten kopp nysilt melk til småbarn, eller for å gjøre stas på ekstra fine gjester var det ikke vanlig å drikke melken ubehandlet og «rett fra kua».

Allerede fra sagatiden vet man at den syrnede melken, som ofte ble blandet med vann for å vare lenger, kom på bordet til både fattig og rik og til alle dagens måltider.

Kulturmelk - godt i bakverk

TINE Kulturmjølk er en leskende drikk, som også egner seg godt som ingrediens i bakverk. Her finner du gode oppskrifter med kulturmelk så kan du teste selv.

Syrnet melk egner seg spesielt godt til baking

Hovedgrunnen er at melkesyrebakteriene i syrnet melk påvirker stivelsen i mel slik at den tar opp mer væske. Dette fører til et saftigere bakverk, som holder seg lenger.

Syrnet melk smaker også mer enn melk eller vann, både på grunn av syrningsprosessen den har vært igjennom og fordi mange av variantene inneholder litt mer fett. Fett bidrar også til å gi deigen en ekstra elastisk struktur.

Du kan derfor, med hell, benytte deg av syrnede meieriprodukter i vafler, pannekaker, scones, boller og brød.