Smørbar Gamalost frå Vik i Sogn er en mager muggost med smørbar konsistens. Gamalosten er en del av norsk kulturarv og har røtter helt tilbake til vikingtiden. Navnet har osten fått fordi den fra gammelt av ble lagret i lang tid på stølene. "Gamalost frå Vik" er vernet som "Beskytta geografisk nemning", og i tillegg har gamalosten fått tildelt Norsk Kulturarvs kvalitetsmerke Olavsrosa.
-
Gamalosten er et tradisjonsrikt produkt og har fått internasjonal oppmerksomhet blant annet fordi den er ekstra mager. Den smørbare varianten har kun 0,3% fett og 35% protein. Den er saltfattig og et rent naturprodukt. Smaken er særegen og robust, skarp og aromatisk. Gamalost passer bra som pålegg og på flatbrød med rømme, smør og tyttebær. Server den gjerne med frisk frukt.
-
Gamalost (pasteurisert skumma mjølk, syrekultur og muggkultur) og vatn
-
Inneholder melk eller produkter framstilt av melk
-
energi 610 kJ (144 kcal) fett 0,4 g -hvorav mettede fettsyrer 0,3 g karbohydrat 0 g -hvorav sukkerarter 0 g protein 35 g salt 0,1 g vitamin K 37 µg (49 %') riboflavin 0,52 mg (37 %') vitamin B12 0,5 µg (22 %') biotin 19 µg (38 %') pantotensyre 0,9 mg (15 %') fosfor 370 mg (53 %') sink 2,0 mg (20 %') selen 14 µg (26 %') krom 14 µg (35 %') jod 24 µg (16 %') ' av referanseverdien Naturlig laktosefri (<0,01 g laktose pr 100 g ost)
-
Kjølevare 0 °C - 4 °C.
-
- 110 g, beger