Norsk tradisjonsost - gomme i lefse

Gamalost frå Vik

Gamalost frå Vik er en fast muggost med røtter helt tilbake til vikingtiden. Navnet har osten fått fordi den fra gammelt av ble lagret i lang tid på stølene. "Gamalost frå Vik" er vernet som "Beskytta geografisk nemning", og i tillegg har gamalosten fått tildelt Norsk Kulturarvs kvalitetsmerke Olavsrosa.

Gamalosten er et tradisjonsrikt produkt og har fått internasjonal oppmerksomhet blant annet fordi den er ekstra mager med 1% fett og 50% protein. Den er saltfattig og et rent naturprodukt. Smaken er særegen og robust, skarp og aromatisk. Osten er saftig, grov og skjærbar med kniv. Gamalost passer bra som pålegg og på flatbrød med rømme, smør og tyttebær. Server den gjerne med frisk frukt.

Gamalost - sprek og vernet hundreåring

Gamalost – sprek og vernet hundreåring

TINE Meieriet Vest har nå mottatt det synlige beviset på at «Gamalost frå Vik» er vernet som «Beskytta geografisk nemning».

Det sies at Gamalost har røtter helt tilbake til vikingtida. Siden Gamalosten ikke er kjent i andre land, kan den sies å være typisk norsk.

Å lage Gamalost er en kunst

Gamalost produseres av skummet melk, og kun det. Den blir ikke engang tilsatt salt. Ostemassen skilles fra mysen, formes og kokes i myse. Deretter blir osten dusjet med en kultur av muggsoppen Mucor mucedo. Dette er en helt spesiell muggsopp som kun brukes til Gamalost.

Lodne nøster på lager

Den rendyrkede Gamalost-muggen vokser meget fort, og bare noen få døgn etter ystingen ser Gamalostene ut som store, lyse langhårede nøster. Muggen blir strøket inn i osten, og selve ostestoffet blir modnet utenfra og innover. Det er grunnen til at osten ofte er lysere inn mot midten enn ytterst ved kantene.

Gamalost for nybegynnere

En god Gamalost skal være lys gyllenbrun i fargen, massen skal være saftig og grov, og smaken skarp og appetittvekkende. Den bør oppbevares kjølig og godt innpakket i en krukke med lokk, eller osteklokke er å anbefale. Gamalost kan med fordel fryses, hel eller i stykker.

Gamalost er tilnærmet fettfri

Gamalost er utvilsomt noe av det sunneste du kan ha på brødskiven. Osten er tilnærmet fettfri samtidig som proteininnholdet er på hele 50 prosent. Gamalost bør prøves i ganske tynne skiver og med litt TineSmør eller TINE Rømme på. Da er den en delikatesse, og fortjener mer oppmerksomhet både av eldre og yngre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Stor salsauke på Gamalost

Med ein auke på nye 16 prosent, vart det i fjor seld 92 tonn gamalost frå TINE Meieriet Vik. Det er over 20 tonn meir enn i 2011. – No har salet endeleg snudd og pila peikar rette vegen att, gliser meierisjef Per Henning Liljedahl.

– Det er ikkje å leggje skjul på at salet har hatt ein nedgåande trend tidlegare, seier han.

Ifølgje NRK Sogn & Fjordane trur meierisjefen at ny forskning og ekte opphav er viktig for salet av gamalosten som har røter attende til vikingtida.
– Det har vore teken ein doktorgrad på helseeffekten i gamalosten, og ein studie og oppfølgingsstudie ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (tidl. UMB) på Ås som vi førebels ikkje veit resultatet av ennå. Det har ført til mediemerksemd. Så er kanskje folket meir opptekne av lokal mat og norsk opphav. Der har gamalosten den beskytta beteikninga som viser at den er laga av råvarer frå nærområdet i Vik, seier Liljedahl til NRK.

Gamalosten er kort fortalt fersk muggost, med fyldig og skarp smak. Den inneheld lite feitt og mykje protein. Og forskninga Liljedahl viser til er mellom anna doktorgraden til Tahir Mahmood Qureshi som avdekka at osten inneheld såkalla peptider som er blodtrykkssenkande, og at effekten av desse aukar på veg gjennom fordøyingssystemet.