Student med stekepanne og sleiv

Tips til sunn og billig studentmat

Er du nylig blitt student eller lever på lavbudsjett? Det kan være lett å bruke økonomi som unnskyldning for å la være å spise sunt. Men et godt og sunt kosthold trenger ikke være så dyrt.

Selv med dårlig råd, lite kjøkken og lite utstyr kan du trylle fram både sunn, billig og god mat med enkle grep. Det handler om prioriteringer og å ta smarte valg.

Litt sunnere hverdagsmat

Hvis du vil gjøre hverdagsmiddagen litt sunnere kan du bruke litt mindre fett, kutte ned på sukker og salt. Dette har du enkelt kontroll over dersom du lager maten selv. Halvfabrikata innimellom er lov, hvis du tilsetter ekstra grønnsaker. Les ingredienslisten på det du kjøper.

Kroppen trenger gode næringsstoffer hver dag, og det får du gjennom et variert kosthold. Mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter , magre meieriprodukter og fisk, og mindre bearbeidet kjøtt, salt og sukker. Husk litt av alt, og alt med måte. Det er lite som er usunt i passe mengder.

  • Frosne grønnsaker gjør susen – kan tilsettes nesten enhver varmrett, særlig supper og gryteretter
  • Kjøp inn ris og pasta, hermetiske tomater, bønner, kikerter m.m. Det er godt utgangspunkt for enkle retter og gode salater på kort tid
  • Lag en god tomatsaus. Da kan du lage pizza, pasta, lasagne m.m.
  • Lag en stor porsjon til middag. Da har du middag i to dager, lunsj neste dag, eller frys ned i porsjoner
  • Fisk i form med grønnsaker - bak i ovnen mens du leser
  • Fiskepålegg bidrar også godt til fiskekvoten
  • Ha alltid frisk frukt - det er godt som sunn kos til lesingen
  • Skrell og del opp gulrot, kålrot, nepe eller andre grønnsaker i staver og legg i vann. Sett i kjøleskapet, så har du dette når du er sulten, for eksempel før middag.

Enkle og raske oppskrifter

Her er en enkel basisoppskrift på blomkålsuppe som du selvsagt kan tilsette mange andre grønnsaker i
En god tomatsaus som kan brukes både til pizza, pasta eller tomatsuppe er kjekt å prøve seg på.
Visste du at du kan lage fiskegrateng på 30 minutter?
Mange andre oppskrifter kan du søke opp på oppskriftsuniverset til TINE

Tre huskeregler som gjør maten litt sunnere:

  • Grønnere (mer grønnsaker, frukt, bønner, linser etc)
  • Grovere (mer grovt mel, havregryn, fullkornsprodukter m.m)
  • Renere (mer rent kjøtt og fisk fremfor blandingsprodukter som farser, pølsemat m.m.)

 10 tips for billigere mat

 

  1. God planlegging
    Skriv gjerne handleliste og ikke handle når du er sulten. Hva med å kutte litt ned på godteri, potetgull, kjeks og annet. Sats mer på mat med næringsstoffer kroppen har behov for. Fester og kafebesøk kan kanskje gjøres litt billigere.
  2. Kjøp store pakninger med ris, pasta, linser og bønner.
    Disse holder seg godt lenge.
  3. Hamstre billig frukt og grønnsaker
    Kål, kålrot, gulrot, potet og løk er næringsrike og rimelige grønnsaker. Frosne grønnsaker er også som regel billigere en ferske.
  4. Se alltid på kiloprisen
    Det er lettere å sammenligne matvarene med hverandre
  5. Se etter tilbud og mat som er satt ned i pris
    Mange butikker setter ned matvarer som holder på å gå ut på dato. Kjøp og bruk det med en gang, eller frys det ned. Mye smaker bra lenge etter datoen er gått ut. Lukt, se og smak!
  6. Utnytt fryseren
    Frysevarer i butikken er ofte billigere enn ferske. Tin kjøtt og fisk i kjøleskap over natten før du skal bruke det. Har du fryser hjemme, så bruk den! Mye kan fryses ned og brukes senere. Kjøp store pakninger og frys ned det du ikke bruker. Det kan det være lurt å steke opp kjøttvarer før du fryser det i porsjoner.
  7. Lag din egen mat og bruk restene
    Det er mye å spare på å lage mat selv, da har du også mer kontroll over hva du får i deg. Lag gjerne dobbel porsjon. Rester kan spises til kvelds, lunsj eller middag dagen etter eller fryses ned til senere .
  8. Utnytt alt som er gratis
    Plukk bær i skogen eller hagen eller spør en nabo om du kan få plukke noen epler. Bær, sopp og mais er supert å fryse ned og bruke utover vinteren. Epler holder seg en stund om de lagres kjølig. Tørking er også en fin måte å konservere høstens godsaker på.
  9. Ha med noe i veska
    Matpakke/ lunsjboks er som oftest både billigere og sunnere enn mat du får kjøpt ute. Pakk dagen i forveien, så slipper du stress om morgenen. Husk frukt og grønt. Ha alltid noe «tørrmat». slik som barer, knekkebrød, pose med nøtter o.l. i veska, så du slipper å kjøpe noe når magen plutselig skriker.
  10. Bruk drikkeflaske
    Kjøpevann, brus, juice, saft og kaffedrikker koster mye og gir ekstra kalorier. Ta heller med en vannflaske og fyll opp i springen.