Kvinnekafeen Orkis på Røde kors i Oslo

Religion og matregler eller vegetar?

Mat kan være et viktig uttrykk for religiøs tilhørighet. Mange tar også andre hensyn i sine matvalg, for eksempel vegetarianere. Noen viktige matregler finner du i denne artikkelen.

Det er sannsynligvis jøder og muslimer som har flest utfordringer med valg av matvarer i Norge. Det finnes TINE-produkter som inneholder ingredienser fra svin, men de fleste har det ikke.

Mange TINE- produkter er godkjent i alle religioner

Det varierer hvordan de religiøse påbudene blir fulgt i forskjellige land og kulturer og hos ulike personer. Mange spiser ikke matvarer som inneholde ingredienser fra svin, som for eksempel animalsk fett fra svin, svinegelatin og en rekke tilsetningsstoffer.

Vegetabilsk løpe i de fleste ostene fra TINE

Fra 2017 er de aller fleste TINE-oster laget med mikrobiell løpe. Produktene er merket med ’mikrobiell løpe’ i ingredienslisten. Unntakene er Sveitser, Nøkkel Lett m/skorpe, Ridder og Port Salut samt blåmuggostene. 

Løpe er et enzym som har vært brukt i osteproduksjonen for å skille ostestoffet og mysen i melken. Løpe er et naturlig stoff som blir utvunnet fra storfe. Dyret som har avgitt løpe er allerede slaktet.

Islam – halal

Muslimer kan kun spise mat som er ’halal’. Det er et arabisk ord som betyr ’tillatt’. Dyrearter som muslimer kan spise er for eksempel sau/lam, okse/kalv og fjærkre/hvitt kjøtt. Det er også tillatt å spise alle former for frukt, grønnsaker, korn og urter, og fisk som har skjell og finner. Det er krav til hvordan dyrene skal slaktes for at det skal være halal.

Islam - haram

Haram  betyr forbudt  og er det motsatte av halal. Dyr som er forbudt er for eksempel firbente dyr som spiser andre firbente dyr (tiger, løve, ulv), rovfugler, dyr som brukes til transport og dyr som slikker vann (hunder og katter). Forbudet som håndheves strengest blant muslimer er forbudet mot svinekjøtt, for svinekjøtt anses som urent kjøtt. I Islam er også alkohol og alle andre rusmidler haram.

Jødedom – kosher

Jødisk mat skal være ’kosher’. Ordet betyr egnet og beskriver mat som er egnet for dem som lever etter jødiske regler. Reglene for kosher mat er utledet av Bibelen. Her er de viktigste reglene for hva som er kosher:
■Pattedyr som er drøvtyggere og har delte klover er tillatt. Svin og hest er urene og skal ikke spises.
■Ville fugler og rovfugler er ikke tillatt. Høns, gjess, ender, duer og kalkun er tillatt.
■Alt som vokser av jorden, samt melk og melkeprodukter og egg fra tillatte dyr.
■Pattedyr og fugler må være slaktet på jødisk vis (sjekting). Det betyr at alt blod må fjernes fra dyret. Det er forbudt å spise blod.
■Melk og kjøtt må ikke blandes eller spises samtidig.
■Kjøttetende dyr er ikke tillatt.
■Fisk som har skjell og finner er tillatt, men skalldyr er forbudt

Alkohol i Kefir

Det dannes små mengder etanol (alkohol) ved gjæring av laktose eller andre sukkerarter. I Kefir er det 25-50 milliontedels milligram alkohol per liter, med andre ord godt under 0,1%. Dette er omtrent samme alkoholinnhold som finnes i brøddeig. Grunnen til alkoholinnholdet er gjæringsprosessen som skjer i både kefir og brødeig. TINE tilsetter ikke alkohol i produksjon av Kefir.


Mer informasjon

Last ned Faktaark religion og matregler( pdf). Ønsker du mer informasjon kan du ta kontakt med TINE kundesenter på telefon 800 35 999 eller sende en e-post. Du kan også finne mer informasjon om jødiske og muslimske regler på matportalen.no og trooglivssyn.no