Prim på brødskive

Hva inneholder prim og brunost?

Brunost og prim er gode valg innen søtpålegg. Disse påleggene inneholder flere næringsstoffer, blant annet kalsium som bidrar til en normal beinhelse, og jod som bidrar til normalt stoffskifte.

Det beste med brunost og prim, i tillegg til smaken, er at de er gode kilder til jod, et mineral mange nordmenn får lite av. Jod bidrar blant annet til et normalt stoffskifte og til utvikling av nervesystemet hos barn. De viktigste kildene til jod i norsk kosthold i dag er melk og mager fisk. Brunost og prim er blant de melkeproduktene som inneholder mest jod. En skive grovt brød med 20 gram brunost gir ca. 25 mikrogram jod. Til sammenligning gir samme brødskive med 20 gram hvitost ca. 6 mikrogram jod. Anbefalt mengde jod er 150 mikrogram daglig for alle over 10 år. Les mer om meieriprodukter og jod på melk.no sine sider.

Jern i Sprett Prim

Sprett prim er tilsatt jern som er et viktig næringsstoff for barn da det bidrar til en normal kognitiv utvikling og er viktig for immunforsvaret. Som en del av et ellers sunt og variert kosthold kan derfor Sprett prim være en god bidragsyter til at barn i vekst får i seg de næringsstoffene de trenger. Myndighetene anbefaler at jern tilsettes kun i produkter til barn. Derfor er ikke vanlig brunost tilsatt jern.

Søtpålegg

Både brunost og prim har et naturlig høyt innhold av melkesukker. Myndighetene anbefaler å redusere inntaket av tilsatt sukker, men har ikke kommet med anbefalinger om å redusere inntaket av sukker som naturlig følger i frukt, melk og ost. De fleste brunostene inneholder kun melkesukker, mens primen er tilsatt sukker i tillegg. Brunost og prim kan gjerne inngå i et ellers sunt og variert kosthold, men selvsagt bør det ikke være det eneste pålegget man bruker.

Både prim og brunost inneholder en hel del andre vitaminer og mineraler, slik som folat, kalsium og B12, så sjekk gjerne næringsinnholdet på baksiden!