Syrnet melk i glass

Forskjellen på Biola®, Cultura, kefir og kulturmelk

Vi har fire varianter av syrnet melk; Biola®, Cultura, kulturmjølk og kefir. Selv om de har noen likheter, har de også svært forskjellige egenskaper. Ulikhetene handler blant annet om fettinnhold, syrekultur, økologi og vitamin D.

Mange er glad i syrnet melk, og du sverger kanskje til din faste favoritt. Men vet du egentlig hva som er forskjellen mellom de ulike typene?

Kulturmelk

Det finnes to varianter av kulturmelka, en skummet kulturmelk med 0,4 prosent fett og en vanlig kulturmelk med 3,5 prosent fett. Fettinnholdet i melken betyr mye for hvor tykk melken føles og for smaken. Skummet kulturmelk smaker litt annerledes enn vanlig kulturmelk fordi den har lavere fettinnhold. Fordi den er mager, får den også Nøkkelhull. Alle variantene av kulturmelk er syrnet med melkesyrebakterier. Les mer om kulturmelk.

Kefir

Kefir er økologisk og har et fettinnhold på 3,5 prosent. Melken er ganske tykk i konsistensen. Kefiren fra Tine syrnes med melkesyrebakterier og gjær. Den skiller seg fra kulturmelk ved sin spesielle smak. Syrnet melk har vært i bruk i årtusener, og Kefir er en av de eldste surmelkstypene. Både kefir og yoghurt stammer fra landområdene ved Kaukasus. Ordet kefir er tyrkisk og betyr "behagelig, velsmakende".

Cultura

Cultura er laget på lettmelk, og har derfor et fettinnhold på rundt 1, 2 prosent. Culturaen er syrnet med noe vi kaller A og B bakterier, noe som gir Cultura en litt annen smak enn både Kulturmelk og Biola. Cultura naturell er laget av økologisk melk. Bli bedre kjent med Cultura.

Biola®

Alle de smaksatte variantene av Biola er laget på skummet melk og har et fettinnhold på 0,1 prosent og er tilsatt vitamin D. Biola med naturell smak har et fettinnhold på 1,2 prosent, og oppleves derfor litt tykkere enn de andre variantene. Biola er syrnet med A og B bakterier som i Cultura, men Biola er i tillegg tilsatt bakterien LGG. Denne blandingen av bakterier gir derfor en litt annerledes smak enn både Cultura og Kulturmelk. I tillegg til A, B og LGG-bakterier, er de smaksatte variantene av Biola syrnet med yoghurtbakterier.Bli bedre kjent med de ulike variantene av Biola

Forskning på magefloraen

Biola er syrnet med unike melkesyrebakterier som naturlig hører hjemme i magefloraen. Betydningen av en sunn flora i magen utredes i dag i mange forskningsstudier, og Biolabakteriene er de bakteriene som er mest studert i vitenskapelige studier.