stevia-og-suketter

Er Stevia naturlig?

Når steviabladene blir til steviolglykosid (E 960) er det ikke lenger naturlig. Søtstoffet er da like "kunstig" og deklareres på samme måte som de andre godkjente søtstoffene.

Hvis du tørker bladene på planten, blir det et grønt "pulver", men det som oftest brukes i mat og drikke i Norge er steviolglykosid.

Hvordan foredles stevia?

For å lage hvitt pulver av planten til bruk i mat og drikke, lar man først bladene trekke i 50-60 grader varmt vann. Deretter filtreres blandingen slik at søtstoffene setter seg i filteret. Glykosidene løses fra filteret med metanol eller etanol og tørkes slik at det blir et pulver som inneholder ca. 95 % steviolglykosider. Det naturlig søte bladet har altså blitt til et hvitt pulver, kalt steviolglykosid og fått E-nummer 960. Dette uttrekket er 250 – 300 ganger søtere enn sukker. Til sammenligning er tørkede steviablader ca 30 – 45 ganger søtere enn sukker.

Sjekk ingredienslisten

Når du kjøper sjokolade, iskaffe, saft eller yoghurt som er søtet med stevia, står det sannsynligvis steviolglykosid i ingredienslisten og ikke stevia. Som regel er produkter søtet med en kombinasjon av flere søtstoffer eller i blanding med sukker. Dette er blant annet fordi det ikke er lov å bruke store mengder med steviolglykosid, samt at det gir en lakrisaktig smak på produktet.

Lett å få i seg for mye

Det som heter akseptabelt daglig inntak (ADI) er verdier satt av myndighetene. ADI vil si den mengden man kan få i seg hver dag i løpet av hele livet uten risiko for helsen. ADI for steviolglykosid er satt til å være maks 4 mg per kilo kroppsvekt per dag. Det er ganske lavt, og derfor lett å overskride hvis du ofte velger mat og drikke søtet med steviolglykosider. Noen av de andre godkjente søtstoffene, for eksempel aspartam  har en ADI-verdi på 40 mg per kilo kroppsvekt.

Søtstoff er et godt valg for å redusere sukker i kostholdet, men det er få kalorifattige erstatninger som er "helt naturlige". Da er det ofte for godt til å være sant!

TINE bruker steviolglykosid i Iskaffe Zero og i muslien på alle variantene av Go'morgen Zero.