Brunost

Derfor er brunost til barn greit

Brunost inneholder viktige næringsstoffer for barn i vekst. Innholdet av kalsium, jod og protein gjør brunost til et godt valg blant mange andre søtpålegg.

Brunost inneholder viktige næringsstoffer for barn i vekst. Jod er et mineral som mange får lite av i norsk kosthold, og dette er spesielt bekymringsfullt når vi vet at jod har en sentral funksjon i hjernens utvikling.

Ikke tilsatt sukker

Vanlig brunost er ikke tilsatt sukker, men har et naturlig høyt innhold av sukkerarter fra melken. På kjøpet får man mange viktige næringsstoffer, og spesielt jod, kalsium og protein er viktig for barn i vekst. Brunost på brødskiva kan gjerne inngå som en del av et sunt og balansert kosthold, så lenge det ikke er det eneste pålegget barna bruker.

Næringsrikt pålegg

Innholdet av kalsium, jod og protein gjør brunost til et godt valg. En brødskive med brunost (G35), 20 g, dekker 37 % av anbefalt inntak av jod og 12 % av anbefalt inntak av kalsium. Kalsium vil som en del av et balansert kosthold og en aktiv livsstil bidra til å bygge og bevare skjelett og tenner.

Dette dekker en porsjon Gudbrandsdalsost av barnets anbefalte daglige inntak:

  Anbefalt 2-5 år Andel som dekkes av 20 g brunost
Jod 90 μg 37%
Kalsium 600 mg 12%
Protein 48 g 5%

Tabellen gjelder anbefalt inntak for barn i barnehagealder (2-5 år)

Som del av et sunt kosthold og en aktiv livsstil bidrar jod blant annet til et normalt stoffskifte, normal hjernefunksjon og til å vedlikeholde huden.