Jente med en tomat

Barn trenger jern

Barn i vekst har behov for jern, og mye tyder på at mange barn får i seg for lite jern. Barn under 2 år har spesielt høy risiko for å utvikle jernmangel. I gamle dager innehold all brunost jern, men nå finnes det bare i barneprodukter. Nå er jernet endelig tilbake i en av brunostene!

Mye tyder på at norske barn får i seg for lite jern. En landsomfattende kostholdsundersøkelse blant 4-åringer i Norge viser at de fleste får i seg det de bør av vitaminer og mineraler bortsett fra vitamin D og jern. (UNGKOST 3, 2016)

En undersøkelse utført ved Universitetet i Oslo i 2009 viste at 12 prosent av ettåringene og 17 prosent av toåringene hadde lav jernstatus og at altfor mange barn får i seg for lite jern gjennom kosten. Dette er bekymringsfullt.

Fra morsmelk til grøt

Barn er normalt født med et jernlager som varer til barnet er rundt et halvt år. Morsmelk inneholder relativt lite jern, men det jernet som finnes tas godt opp hos barnet. Når barnet er seks måneder er det vanskelig å dekke jernbehovet med morsmelk alene, og det anbefales å introdusere fast føde med vekt på jernrike matvarer som jernberiket grøt, kjøtt og grovt brød. 

Kostråd:

  • Bruk jernrike matvarer i kosten som grovt brød, leverpostei og kjøtt. Det er smart med mat og drikke som inneholder vitamin C, for eksempel frukt og juice i samme måltid
  • Velg Junior fløtemysost eller Sprett prim til barn
  • Det anbefales å ikke bruke mer enn 5-6 dl meieriprodukter (inkl. yoghurt) om dagen for ikke å fortrenge andre mer jernrike matvarer
  • Små barn spiser små mengder mat, samtidig som de har et høyt behov for næringsstoffer. Derfor er det viktig at den maten de spiser er næringsrik. Det er for eksempel lite rom for saft, brus, kjeks og godteri. 

Brunost og prim tilsatt jern

Høsten 2001 besluttet myndighetene at det ikke lenger skulle tilsettes jern til brunost og prim i Norge. Unntaket var brunost og prim til barn. TINE har derfor utviklet Sprett Prim til barn, og fra mai 2017 finnes det endelig en brunost som er tilsatt jern. Den heter Junior fløtemysost.

Junior fløtemysost på en brødskive (20 g) gir 2 mg jern, og et barnehagebarn får da dekket ca. 20 % av daglig anbefalt jerninntak og ca. 30 % av anbefalt daglig inntak av jod. Som del av et sunt kosthold og en aktiv livsstil bidrar jern til en normal kognitiv utvikling av hjernen hos barn.

Hva er daglig anbefalt inntak av jern for barn?

2-5 år                    8 mg

6-9 år                    9 mg

10-13 år              11 mg

14-17 år gutt       11 mg

14-17 år jente     15 mg

Flere tips til hva du kan spise for å få i deg nok jern, finner du på Matportalen. Vil du lese mer om barn og kosthold, kan du ta en titt på Opplysningskontoret for meieriprodukter sine nettsider melk.no.

Daglig anbefalt inntak av jern og andre vitaminer og mineraler finner du på Helsedirektoratets sider