Slik kan du bruke opp rester av påskematen

Påsken er en av de høytidene hvor det selges, lages og kastes mye mat. Mange fridager og mye matglede med familie og venner fører gjerne til at vi handler mer og dermed også kaster mer mat, men noen enkle tips kan gjøre det lettere for deg å bruke opp restene.

Det kastes mye mat i norske husholdninger. Faktisk så mye som 61 prosent av all mat som kastes i landet, noe som tilsvarer 217.800 tonn. Mange produkter er nå merket med «Best før» og ved riktig oppbevaring kan det være fullt mulig at produktet er bra noen dager over denne datoen. Derfor er det viktig at vi oppbevarer maten riktig og bruker sansene våre – før produktene går i søpla. Her får du syv tips for hvordan du kan kaste mindre mat og bruke opp restene i påskeferien.

Spis-opp-rester

Syv tips for å bruke opp rester av påskematen:

  • Rester kan lagres i kjøleskapet og du kan lage reste-tapas, reste-suppe eller reste-omelett - bruk fantasien!
  • Grønnsaker og poteter som er kokt kan få nytt liv enten ved å moses og lages til grønnsakspuré eller stekes i stekepannen, sammen med stekt ris eller som «pytt-i-panne»-rett.
  • Bruk brødskalker eller brød som begynner å bli gammelt til å lage små krutonger. Del brødet opp i små terninger og stek det i smør eller olje i en stekepanne eller i ovnen. Dette er godt tilbehør til salaten.
  • Bruk opp melk, rømme og fløte i vafler, pannekaker, lapper eller andre bakeverk. Om produktene har tyknet litt eller har noe lukt fungerer de likevel fint som ingrediens.
  • Har du kjøttdeig som nærmer seg «best før»? Stek den og legg den i fryseren. Lag eventuelt kjøttboller som du fryser.
  • Osterester kan brukes i toast eller til gratinering av andre retter. Det går fint å blande ostetyper. Eller riv det opp og frys til neste gang du skal lage pizza.
  • Ta med middagsrester som matpakke på jobb eller skole når hverdagen er tilbake. Det er knallgodt og både kolleger og skolevenner blir garantert misunnelige. Kanskje de også blir påvirket til å gjøre det samme?

Se, lukt og smak

Er du usikker på om mat og drikke fortsatt kan brukes, er den beste måten å sjekke dato-stemplingen og bruke sansene dine. Veien inn for å gjøre dette riktig, er samme måte som en vinsmaker undersøker en vin. Se, lukt, smak – i den rekkefølgen. Dersom et produkt ser ok ut, kan du lukte. Lukter det ok, kan du smake. Smaker det også ok, kan du trygt bruke dette selv om «Best før»-datoen er overgått. Bruk derfor sansene dine før du lar maten gå i søpla.

Se-lukt-smak

Oppbevaringen av maten er viktig for holdbarheten

Utfordringen med påsken og holdbarheten på maten er de lange frokostene eller lunsjene hvor maten blir stående lenge ute på bordet. Mat som oppbevares kaldt holder seg lenger enn mat som står i romtemperatur. Er du flink til å holde maten kjølig vil du oppdage at mange produkter kan være friske og gode lenge etter «Best før»-datoen. Med små grep kan du bidra til å redusere matkastingen i ferien. For eksempel kan det være lurt å vente med å sette mat og drikke på bordet til rett før dere setter dere til bords. Blir dere sittende lenge og prate eller løse påskenøtter ved frokostbordet, kan det være lurt å sette inn noe av maten som trenger kjølt oppbevaring.

God påske!