Familie spiser frokost, foto: Paal Audestad kilde:

Allergi og intoleranse

Allergiske reaksjoner på matvarer kommer av at kroppen reagerer på enkelte av proteinene i maten. Ved matvareintoleranse kan kroppen tåle små mengder av matvaren.

Allergier og intoleranser

Har du en allergi eller en intoleranse?

Hvis du reagerer på melk, er det viktig å finne ut om du har melkeproteinallergi eller laktoseintoleranse. Det betyr nemlig at du får helt forskjellige kostråd. Ved matallergi må du helt unngå det du ikke tåler. Små barn som er allergiske mot melk vokser det som regel av seg før skolealder. Ved overfølsomhet eller intoleranser er ikke immunystemet involvert og du tåler gjerne litt. Likevel kan symptomene være ubehagelige.

Laktoseinnhold i meieriprodukter

Familie spiser frokost, foto: Paal Audestad kilde:

Personer med laktoseintoleranse trenger ikke kutte alle meieriprodukter. Det kan lett blir for lite kalsium, jod og andre næringsstoffer i et kosthold med lite meieriprodukter

De fleste oster har naturlig et lavt innhold av laktose, bortsett fra brunoster.

Produkter kan kalles laktosefrie hvis de inneholder mindre enn o,o1 gram laktose per 100 g. Det gjelder faste oster som Norvegia, Jarlsberg®, Gräddost, Sveitser med flere.

TINE merker nå fortløpende de ostene som er naturlig laktosefrie.

Laktoseinnhold per 100 gram  
Fast moden ost (Norvegia m.fl.) < 0,01 g
Kremoster  2-3 g
Vanlig fløte (matfløte/kremfløte)  3-4 g
Vanlig melk (søt/syrnet)  4-5 g
Vanlig kesam (vanilje/naturell)  4-5 g
Vanlig yoghurt (frukt/naturell)  4-6 g
Brunoster 35-47 g